top of page

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu, Şartları ve Cezası 2025

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Yunus Solak
    Av. Yunus Solak
  • 13 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 6 Şub

KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA SUÇU (TCK 123)




Israrlı Takip Suçu

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 123. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili düzenleme uyarınca; Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. denilmektedir.


Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda, yargı mekanizması kişilik haklarını ve her bireyin Anayasa'dan doğan kendi kişiliğini geliştirme özgürlüğünü koruma altına almaktadır. Suçun oluşabilmesi için failin öncelikle mağdurun huzur ve sükununu bozma kastına sahip olması gerekmektedir. Fail, mağdurda huzursuzluk oluşturmak amacıyla ısrarla bir eylemi ya da eylemleri gerçekleştirmelidir. Kanun metninde sayılan telefon edilmesi ve gürültü yapılması tahdidi olarak sayılmış değil kanun koyucunun suç tipinin anlaşılabilmesi için yaptığı örneklemelerdir. Belirtilen örneklerin haricinde de hukuka aykırı başkaca eylemlerin de ısrarla gerçekleştirilmesi kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna vücut vermektedir.


KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA SUÇUNUN CEZASI


Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası kanun metninde 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir. Her ne kadar düzenlemede adli para cezası seçeneğine yer verilmemiş olsa da hakim takdir yetkisini kullanarak adli para cezasına karar verebilir.


KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME


Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda görevli mahkeme 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun ilgili hükümleri uyarınca Asliye Ceza Mahkemeleridir.


KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA SUÇUNDA YETKİLİ MAHKEME


Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda coğrafi olarak davaya bakmaya yetkili olan mahkeme kural olarak suçun işlendiği yer mahkemesidir ancak bilişim sistemleri üzerinden (sosyal medya uygulamaları) rahatsız edilen mağdurun yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.


KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA SUÇUNDA HAGB VERİLEBİLİR Mİ?


Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda suçun üst sınırının 2 yılın altında olmasından dolayı sanık hakkında HAGB kararı verilebilmektedir. HAGB kararı sonrasında denetimli serbestlik hükümlerini mazeretsiz ihlal eden yahut 5 yıl içerisinde kasıtlı olarak başkaca bir suç işleyen kişi hakkında hükmün açıklanması yoluna gidilmektedir.


KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA SUÇUNDA AVUKAT YARDIMI


Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda gerek mağdur gerekse de sanık olarak ceza hukuku alanında çalışan bir hukuk bürosundan profesyonel avukatlık ve danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir. Mağdur açısından, kendisini mahkeme önünde vekil ile temsil ederek duruşmalara katılmaması ve adliye psikolojisi içerisinde buhran geçirmemesi; sanık açısından ise etkin bir ceza yargılaması süreci yürütülebilmesi amacıyla profesyonel bir ceza avukatından hukuki yardım alması önemlidir.


Comments


Solak Hukuk Ofisi

Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır.

Her hakkı saklıdır.

bottom of page