top of page

Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Şartları ve Cezası 2025

  • Yazarın fotoğrafı: Stj. Av. Melissa Öçal
    Stj. Av. Melissa Öçal
  • 20 Mar
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Mar

Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Şartları ve Cezası 2025



Göçmen Kaçakçılığı Suçu Mevzuat

Madde 79- (1) Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan;

a) Bir yabancıyı ülkeye sokan veya ülkede kalmasına imkan sağlayan,

b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan,

Kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve bin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 22/7/2010 – 6008/6 md.) Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.2728

(2) (Ek fıkra: 22/7/2010 – 6008/6 md.) Suçun, mağdurların;

a) Hayatı bakımından bir tehlike oluşturması,

b) Onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılarak işlenmesi, hâlinde, verilecek ceza yarısından üçte ikisine kadar artırılır.

(3) (Değişik:6/12/2019-7196/56 md.) Bu suçun; birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarısına kadar, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarısından bir katına kadar artırılır.

(4) Bu suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.



GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇU TCK 79


Göçmen kaçakçılığı suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 79.maddesinde düzenlenmiştir. Failin bir yabancıyı yasal olmayan yollardan ülkeye sokup daha sonra ülkede kalmasını sağlaması ve bunun üzerinden dolaylı veya doğrudan olarak maddi menfaat elde etmesi göçmen kaçakçılığı suçunu oluşturur. Failin maddi menfaat elde etme amacı yoksa göçmen kaçakçılığı suçu oluşmaz.

  Türk Ceza Kanunu'nun 79.maddesi ile kamu düzeni ve güvenliği, göçmenlerin vücut bütünlüğü, onuru ve mal varlığı korunmaktadır. Mağdurun rızasının olması bir hukuka uygunluk nedeni değildir. Bu suç zaten mağdurun rızası ile işlenebilir. Eğer suç failin mağduru kandırması sonucunda işlenmişse göçmen kaçakçılığı değil dolandırıcılık suçu oluşur.


GÖÇMEN SUÇLU MUDUR?


Bu suçun faili herhangi bir kimse olabilir. Suçun mağduru ise yasal olmayan yollardan ülkeye sokulan, kalmasına yardım edilen yabancı ile yasal olmayan yollardan ülkeden çıkmasına olanak sağlanan Türk vatandaşıdır. Suçun faili ve mağduru aynı kişi olamayacağından göçmenler mağdur olarak suçlu olamazlar.


GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇUNA TEŞEBBÜS MÜMKÜN MÜDÜR?


Teşebbüs mümkündür. Göçmenler henüz sınır dışına çıkmadan yakalanmış ise suç teşebbüs aşamasında kalmış olur. Suç teşebbüs aşamasında kalmış olsa bile tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.


GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI SUÇUNDA İÇTİMA


Göçmen kaçakçılığı suçunda gerçek içtima hükümleri uygulanır. Yani fail işlediği her suçtan ayrı ayrı cezalandırılır. Örneğin; sahte belge kullanılması sonucunda fail hem göçmen kaçakçılığı suçundan hem de sahte belge kullanmak suçundan yargılanır. Göçmen kişilerin yurda sokulmaları, yurt dışına çıkarılmaları için taşınmaları esnasında havasızlıktan ölüm, yaralanma ve sakatlanmalar olması halinde ise hem göçmen kaçakçılığı ve hem de öldürme veya yaralama suçları meydana gelecektir.


SUÇUN NİTELİKLİ HALLERİ


- Suçun mağdurların yaşamı bakımından bir tehlike oluşturması (TCK m.79/2-a)

- Suçun mağdurların onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılarak işlenmesi sonucunda ceza yarısından üçte ikisine kadar artırılır. (TCK m.79/2-b)

-Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi sonucunda ceza yarısından bir katına kadar artırılır.(TCK m.79/3)

-Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi sonucunda verilecek ceza yarısına kadar artırılır. (TCK m.79/3)


SUÇUN CEZASI

Göçmen kaçakçılığı suçu temel hali ile işlendiği takdirde 3-8 yıl aralığında hapis cezası uygulanır. 10.000 güne kadar da adli para cezası uygulanabilir ancak adli para cezası hapis cezası ile uygulanır ve seçimlik olmamaktadır.


GÖREVLİ MAHKEME, ZAMANAŞIMI, UZLAŞMA

Göçmen kaçakçılığı suçu için dava zamanaşımı süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir, bu suç şikayete tabi değildir yani savcılık tarafından resen soruşturulur. Görevli mahkeme ise Asliye Ceza Mahkemesi'dir.


YARGITAY KARARI

8. Ceza Dairesi         2015/35636 E.  ,  2017/1724 K.

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;

1-Sanık ... hakkında kurulan hükmün temyizinde;

Eyleme ve yükletilen suça yönelik O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz iddiaları yerinde görülmediğinden tebliğnameye uygun olarak, TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA,

2-Sanık ... hakkında göçmen kaçakçılığı suçundan kurulan hükümlerin temyizinde;

Başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

a)06.08.2008 tarihli kaçakçılık eyleminde, göçmenlerin “kaçakçılar bizi araçla sınıra getirip yaya olarak sınırı geçirdikten sonra bir aracın gelerek bizi alacağını ve İstanbul'a götüreceğini söylediler, dağda bir süre bekledikten sonra sanık kamyonu ile gelerek bizi İstanbul'a götüreceğini söyledi” biçimindeki anlatımları da dikkate alındığında, sanığın kaçakçılarla birlikte hareket ederek göçmenlerin yurda kaçak yollarla girişine imkan sağlamak suretiyle TCK'nın 79/1-a maddesinde düzenlenen göçmen kaçakçılığı suçunun tamamlanmış olmasına rağmen yerinde olmayan gerekçe ile sanığın cezasında teşebbüs nedeniyle indirim yapılması,

b)Her iki göçmen kaçakçılığında, temel cezanın belirlenmesinde, suçun işleniş biçimi, failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu, olayın meydana geliş şekliyle göçmen sayısı dikkate alınarak teşdiden uygulama yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,

c)Her iki göçmen kaçakçılığında, kaçak göçmenler suçun mağduru olmayıp, konusunu oluşturduğundan TCK'nın 43. maddesinin uygulanmasının mümkün olmaması,

d)TCK'nın 53/1-b maddesinde yer alan hak yoksunluğunun uygulanmasına ilişkin hükmün, Anayasa Mahkemesinin 08.10.2015 tarih ve 2014/140 esas, 2015/85 sayılı kararı ile iptal edilmesi nedeniyle uygulanma olanağı ortadan kalkmış olması,

Kanuna aykırı ve O Yer Cumhuriyet Savcısı ile sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnameye aykırı olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Kanun'un 8. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca 01.06.2008 tarihli suçla ilgili olarak, aleyhe temyizin bulunmaması nedeniyle kazanılmış hakkın saklı tutulmasına, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 15/02/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Malzeme Listeniz


Comentários


Solak Hukuk Ofisi

Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır.

Her hakkı saklıdır.

bottom of page