top of page

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2025

Ara

Trafik kazası neticesinde aracınızda oluşan değer kaybını tazmin etmek için profesyonel bir avukatlık hizmeti için tarafımızla danışmanlık hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Danışmanlık Hattımız: +90 542 692 20 74

ARAÇ DEĞER KAYBI VE BAŞVURU YOLLARI

Araç değer kaybı, aracın karışmış olduğu trafik kazasından sonra 2. El piyasasında tekrardan satılacağı zaman yaşanan ekonomik kayıptır. Bu anlamda aracın gördüğü hasar ve değerinde meydana gelen azalma araç değer kaybı olarak adlandırılabilir. Aracın tamir edilmiş olması ve eski haline dönmesi gündeme gelse dahi aracın değer kaybetmemesi neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla araç sahipleri bakımından araç değer kaybı, yaşanan ekonomik kaybın telafisi açısından oldukça önemlidir.

 

Araçta meydana gelen değer kaybının doğurduğu zararın tazmini bakımından farklı yollar mevcuttur. Yazımızda bunlardan detaylıca bahsedilecektir. Ancak temelde araç sahipleri açısından en temel iki yol Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru ve bu konuda asliye ticaret mahkemesinde açılacak olan tazminat davasıdır.

Araç Değer Kaybının Şartları

Trafik kazası sonucunda değerinde ekonomik olarak azalma meydana gelen aracın değer kaybının araç sahibi tarafından tahsil edilebilmesi için belli şartların varlığı gereklidir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

Aracın karıştığı trafik kazasının üzerinden 2 yıl geçmemiş olmalıdır. Bu süre aracın karıştığı trafik kazası hakkında ilgili merci tarafından tutulan raporun tarihinden itibaren işlemeye başlayacaktır.

Aracın onarılabilir durumda olması gerekmektedir. Bu anlamda şayet aracın çok ağır bir hasarı mevcutsa ve onarılmasında herhangi bir fayda ve olanak söz konusu değilse araç değer kaybı gündeme gelmeyecektir. Bu durumda genel hükümlere göre başka yollara başvurulabilir.Değer kaybını talep eden araç sahibi, yaşanan trafik kazasında tam kusurlu olmamalıdır. Yaşanan trafik kazası sonucunda bir kusur belirlemesi yapılır ve şayet araç sahibi %100 oranında kusurlu addedildiyse araç değer kaybını talep edemez.

Değer kaybının talep edildiği parçalar daha önceden herhangi bir hasar almamış olmalıdır. Bu anlamda önceki hasarlar sonraki trafik kazasının meydana getirdiği hasarlara dahil edilerek değer kaybı talep edilemez.

Aracının değer kaybını talep eden taraf, yaşanan trafik kazasında ağır kusurlu yahut da karşı tarafa göre daha kusurlu olmamalıdır. Bu anlamda kusura yönelik düzenlenen raporlara yapılacak itirazlar önem arz etmektedir.

Değer kaybı talep edilecek araç hakkında daha önceden ağır hasarlı kaydı bulunmamalıdır.

Araç Değer Kaybından Kim Sorumludur?

Araç değer kaybına yönelik talepler yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraftan talep edilir. Dolayısıyla ilk olarak kazada kusuru bulunan tarafın sigorta şirketine yazılı bir başvuru yapılmalıdır. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası gereğince, sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan her araç bakımından zorunlu bir sigorta öngörülmüş durumdadır. Aracının değer kaybettiğini iddia eden taraf da bu iddiasını kazada kusuru olan tarafın sigorta şirketine yazılı olarak bildirmelidir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru

Yaşanan trafik kazası sonrasında, kusurlu olan tarafın sigorta şirketine yapılan başvurunun cevabı için 15 iş günü olacak şekilde bir süre öngörülmüştür. Buna göre şayet sigorta şirketi 15 iş günü içinde talebinize herhangi bir cevap vermezse bu durumda yapmış olduğunuz başvuru reddedilmiş sayılır.Sigorta şirketine yapılan başvurunun direkt reddedilmesi veya 15 iş günü içinde başvurana cevap verilmemesi suretiyle reddedilmesi durumunda araç değer kaybı için Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuruda bulunulabilir. Bununla beraber şayet sigorta şirketinin ödeyeceğini belirttiği değer kaybının sizi tatmin etmediğini düşünüyorsanız da Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuruda bulunabilirsiniz. Dolayısıyla araç değer kaybı bakımından Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapmadan önce mutlaka ilgili sigorta şirketine başvuruda bulunulmak zorundadır. Bu başvurunun reddedilmesi, 15 iş günü boyunca cevaplanmaması yahut da sizin ödenecek miktarı kabul etmemeniz durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru gündeme gelecektir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru

Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik uyarınca başvuru, kişinin ikametgahının bulunduğu veya rizikonun gerçekleştiği yerdeki büroya yapılır. Bununla beraber elektronik ortamda başvuru yapmak da olanaklıdır. Başvuru yapılırken mutlaka başvuruya ilişkin bilgi ve belgeler doğru ibraz edilmeli ve bu konudaki başvuru ücreti eksiksiz olarak yatırılmalıdır. Şayet bunlardan birisi dahi eksik olursa başvuru değerlendirmeye alınmaz ya da değerlendirmeye alınan başvuru hakkında olumsuz karar verilir.Sigorta Tahkim Komisyonu'nda yapılan başvuru incelenir. Bu ön inceleme sonucunda değerlendirmeye alınmayan başvurular için başvuru sahibine haber verilir ve yatırdığı ücretin yarı miktarı kendisine iade edilir. Yapılan ön inceleme sonucunda şayet başvuru kabul edildiyse Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından bir hakem ataması yapılır. Daha öncesinde başvuruyla ilgili olarak hazırlanan rapor da atanan hakeme sunulur. Başvuruya atanan hakem veya hakemler başvuran kişiye derhal bildirilir. Tarafların açık ve yazılı onayıyla uzatma yapılmadığı sürece hakemler başvuruyla görevlendirilmelerinin ardından 4 ay içinde başvuru hakkında karar vermek zorundadır. Bu anlamda Sigorta Tahkim Komisyonu'nda geçen sürenin dava yoluna göre daha kısa olduğunu belirtmek gerekir. Başvuruyu inceleyen hakem, kendiliğinden veya talep üzerine bilirkişiye başvurabilir. Araç değer kaybı bakımından neredeyse her dosyada bilirkişiye başvurulmaktadır. Bilirkişinin başvuru hakkındaki raporunun ardından başvuruyu inceleyen hakem, araç değer kaybı konusundaki kararını verir ve bu karar taraflara bildirilir. Bu durumda, şayet bilirkişinin raporunun yetersiz kaldığı düşünülüyorsa yeniden bilirkişiye başvurulması da gündeme gelebilecektir.

Solak Hukuk Ofisi

Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Avukatlık Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne uygun şekilde tasarlanmıştır.

Her hakkı saklıdır.

bottom of page